Gezellig studeren? Onze vijf belangrijke motivatietips

Tijdens de examentijd geraakt bij sommige studenten in die periode de motivatie wat zoek. Je zal zelf wel al gemerkt hebben dat een goede motivatie onmisbaar is, wanneer je je moet concentreren. We horen vaak “Een gevarieerd voedingspatroon en voldoende water drinken, draagt bij aan een goede concentratie tijdens het studeren.” Dit gegeven is inderdaad zeer belangrijk! Hou hier rekening mee tijdens je blok.

Maar hoe hou je het leren aangenaam en blijf je voldoende gemotiveerd?

Waarom zou studeren saai moeten zijn? Kies voor een aangename studeeromgeving die bij jouw persoonlijkheid past. Studeer je graag in de bib of leer je graag samen met je studiegenoten? Ken jezelf en bepaal wat jou het meeste ligt! Zit je graag in de natuur, leer je graag met muziek en hou je van zon en frisse lucht: dan kan je in de lente of voorzomer misschien zelfs beter buiten gaan studeren. Woon je niet op het platteland en ligt je huis in het midden van een drukke stad? Pas dan op dat het achtergrondlawaai je niet teveel stoort. Vergeet daarenboven niet dat je in de zomertijd best wel zorgt voor een frisse omgeving! Ben je snel afgeleid, dan is buiten studeren of studeren met collega’s vermoedelijk niets voor jou. Zoek dan je eigen rustige plekje op, plaats alles binnen handbereik en maak het je er zo aangenaam mogelijk!

“Maar ik haat dat vak…!” Verhoog je motivatie door te denken aan wat het studeren je oplevert. Je doel is om dit jaar te slagen, nietwaar? Je gaat dat ene onaangename vak dat toch niet laten verpesten? Overtuig jezelf dat je even moet doorbijten. Visualiseer jouw doel en denk aan hoe goed je je zou voelen als je een mooi punt zou hebben op dit verschrikkelijke vak. Denk aan hoe je dit achteraf zou kunnen vieren.

Wanneer je minder gemotiveerd bent, begin je best op tijd, maar neem je ook best je pauzes (best om de twee uren). Beloon jezelf ook voor het minder leuke studeren: met bijvoorbeeld smakelijke tussendoortjes, een muzikaal intermezzo, een recreatief sportavondje, een filmpje of een ontspannend avondbad!

Van muziek gesproken: muziek werkt in op onze emoties en jawel, de juiste muziek kan jou zelfs motiveren! Bovendien doet het je stress dalen en lijkt het soms ook het lawaai op de achtergrond weg te filteren. Jij kent jezelf het best: jij bepaalt of je beter mét of zonder muziek kan leren. Wanneer muziek een positieve impact uitoefent op jouw emoties, dan kan je je wel inbeelden dat het ook een bevorderlijke invloed kan uitoefenen op jouw cognitieve prestaties. Voel jij je beter wanneer je naar klassieke muziek luistert, probeer dan eens wat klassieke muziek op te zetten tijdens het blokken. Luister je liever naar een ander genre, probeer dit genre dan eens uit. Maar vergeet niet dat de muziek niet mag overheersen. Draai de geluidsknop dus niet te ver door! Naar de radio luisteren kan je beter niet doen; de liedjes worden namelijk onderbroken door converserende presentatoren, waardoor je makkelijker wordt afgeleid van je studies. Wanneer je gedaan hebt met leren of een pauze neemt, kan je de boxen lekker luid zetten om alles even los te laten en misschien zelfs eens lekker zot te dansen. Ook dit kan zeer belonend en stressloslatend werken.

Dansen? Wel ja, hoe zit het met sporten tijdens de examens? Sport is niet enkel goed voor je algemene gezondheid en conditie, maar het boost ook je mentale welzijn. Sommigen kiezen voor een vroege verfrissende looptocht, anderen geven voorkeur aan een gedachteverzettende middagwandeling of een intense lange avondtraining. Waar knap jij het meest van op? Sporten tijdens je examens zorgt voor een energiek en verfrissend gevoel en het is de ultieme manier om stress los te laten. Bovendien slaap je ook beter na een avondje intens sporten.

Reageer

Over Anniek

Anniek

Anniek studeerde Burgerlijk Ingenieur aan de Katholieke Universiteit Leuven en helpt je graag met al jouw wiskundige en wetenschappelijke problemen.

Anniek geeft bijles Chemie, Fysica, Statistiek en Wiskunde in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Contacteer Anniek