Je pen is machtiger dan je keyboard!

Als student hield ik mijn schriftelijke nota’s nauwkeurig bij en tijdens de hoorcolleges lagen mijn schriftje en pen op voorhand reeds gereed om aan de slag te gaan. Vanaf het moment dat ik mijn pen in de hand had, leek ik ook minder gemakkelijk af te dwalen tijdens de les en nadien kon ik gemakkelijker connecties leggen met andere leerstof.

Notities worden beschouwd als belangrijke studiematerialen. In hoorcolleges zie je echter dat meer en meer schriften worden vervangen door laptops. Onderzoek toont echter aan dat schrijven een positievere impact kan hebben op ons langetermijngeheugen en ook op het onderhouden van onze fundamentele motorische vaardigheden.

Tijdens hoorcolleges moet je aandacht hechten aan de prof, tegelijkertijd het studiemateriaal begrijpen en dan ook nog eens bepalen wat nu echt belangrijk is om neer te pennen. Hierbij komt dan nog eens de fysieke uitvoering van schrijven of typen, en dit allemaal onder een zekere tijdsdruk. Mensen spreken algemeen ook veel sneller dan dat ze schrijven of typen, wat het soms enorm moeilijk maakt om te onthouden wat de leraar nu juist zei, en zijn daarom geneigd om de informatie te willen opschrijven nog voordat de leerkracht verdergaat. Een leerkracht pauzeert namelijk niet. Je dient dus zo snel en kort mogelijk een overzicht neer te pennen.

Het is dus niet de bedoeling om je ‘denken en begrijpen’ te onderdrukken en simpelweg alles wat de prof zegt op te schrijven of neer te typen. Neen, het best beschouw je je les als een gebeurtenis waaruit je rechtstreeks wat kan leren. Door de toegenomen hoeveelheid van digitale lesmaterialen die tegenwoordig ter beschikking worden gesteld, hebben zo’n lange letterlijk overgenomen notities ook totaal geen nut meer.

Schrijf of typ jij tijdens je hoorcolleges? Studeer je ook schrijvend? Proberen kan geen kwaad, nietwaar? Succes ermee!

Reageer

Over Anniek

Anniek

Anniek studeerde Burgerlijk Ingenieur aan de Katholieke Universiteit Leuven en helpt je graag met al jouw wiskundige en wetenschappelijke problemen.

Anniek geeft bijles Chemie, Fysica, Statistiek en Wiskunde in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Contacteer Anniek